fredag 22. september 2000

Eminent samspill for blåsere

Fransk, australsk og britisk musikk av høy klasse er hva Forsvarets Stabsmusikkorps har gitt seg i kast med denne gangen. Og de presenterer denne musikken på en utsøkt måte. Norge bør være stolt av å ha et så flott og aktivt blåseorkester.




Plata innledes med musikk av australskfødt Percy Grainger (1881-1961) - en komponist som hadde sterke bånd til Norge og Edvard Grieg.
Det er «Molly on the Shore» og «Lincolnshire Posy» som er platas to første stykker. Og det er en fryd å høre det lekende spillet blåserne innleder plata med. «Lincolnshire Posy» ble skrevet i 1937 - etter at Grainger hadde flyttet til USA. Men musikken samlet han inn under et besøk til Lincolnshire i England i 1906 - og dette stykket er nå regnet som ett av Graingers mesterverk.
Gustav Holst (1874-1934) er for mange korpsmusikanter, et første møte med klassisk britisk militærkorpstradisjon. Og de to suitene for militærorkester er også noe «alle» musikanter med litt sans for korps har vært gjennom.
Forsvarets Stabsmusikk, under ledelse av Eivind Aadland tar oss med på en reise i noe av det mest sentrale innen blåseorkesterlitteraturen. Og de gjør det med den største overbevisning. Dette er rett og slett forbilledlig spilt, med særdeles fine tolkninger, og det hele en fryd for øret.

Ved siden av de forannevnte, har «Staben» tatt med «Dionysiaque» av franske Florent Schmitt (1870-1958) - et intrikat, men svært så lyttervennlig verk. Avslutningsvis vender vi tilbake til Percy Graingers verden, men «Irish Tune from County Derry» og «Shephard's Hey»

Dette er en plate som ikke bare bør glede korpsentusiaster - men også alle som er glade i god musikk - helt enkelt.

FORSVARETS STABSMUSIKKORPS: Musikk av Grainger, Schmitt og Holst
Eivind Aadland - dirigent
Simax Classics PSC 1208 (2000)
Spilletid: 60.26

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar