fredag 20. oktober 2000

Banebrytende musikk for blåseorkester

Korps blir kanskje en gal betegnelse her. For Yngve Slettholms fire verk for blåseorkester har gjennom årene vært med på å sette en ny standard for norsk korpsmusikk.
Gjennom hans «Déjà vu» fra 1998, «5 studier» fra 1985. «Sed Spes Est» fra 1982 og «Beyond» fra 1990, får vi virkelig oppleve at korps som ensembletype har et fantastisk klanglig potensiale.
Nå er Slettholm en gammel korpsgutt, noe som gir ham store fordeler når han skriver for denne type orkester. Og han vet til fulle hvordan han skal utnytte korpsets mange muligheter. Spesielt i «5 studier» kommer de moderne klangflater, klangtransformasjoner, melodiske motiver, samt teknikk og rytmiske formasjoner. Slettholm har stor sans for det matematiske i musikken - og hans benyttelse av tekniske grep i komposisjonene vitner om stor innsikt for å nå sitt mål - nemlig formidling av opplevelser.
Nanset Ungdomskorps fra Larvik er i dag ett av landets ledende musikkorps. Og gledelig nok er det nå en rekke av korps som har norsk samtidsmusikk som en naturlig del av repertoaret.
Med denne plata kan norske korps og ny norsk musikk for korps høste ny anerkjennelse både her hjemme og i utlandet. Så bra og interessant er nemlig denne plata!

NANSET UNGDOMSKORPS: «Déjà vu», musikk av Yngve Slettholm
Hemera HCD 2937 (2000)
Spilletid: 71.34

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar