tirsdag 31. oktober 2000

Et vidt spekter

Stavanger Symfoniorkester, cellisten Truls Mørk og Ole Kristian Rud er ute med en ny plate med musikk av Harald Sæverud (1897-1992). Denne gangen er det musikk med helt forskjellig grunnlag som presenteres.

Det er i første rekke «Symfoni nr. 8 - Minnesota» som fanger ørets umiddelbare interesse. Denne symfonien er skrevet i 1958 og er et bestillingsverk fra Minnesota orchestra - ikke helt unaturlig all den tid området har et stort innslag av utvandrede nordmenn.
Musikken er strålende - og Ole Kristian Ruds tolkning av dette verket er sublimt. Han gir musikken tid og rom til å puste. Han er tro mot partituret, og han lar virkelig orkesteret skinne - spesielt i den siste satsen. Legg også merke til orkesterets vare spill i innledningen av symfonien - helt herlig.
Cellokonserten er et tidlig verk (1931) av Sæverud - et stykke musikk som faktisk ikke ble urframført før sju år etter hans død, og da ferdigstillet av fagottist og komponist Robert Rønnes. Og Rønnes har gjort et godt stykke arbeid med å få denne symfonien opp i dagen.
Truls Mørk er - som vanlig - en strålende eksekutør - og selv om denne konserten neppe blir å høre i alle verdens konsertsaler - så er den med på å belyse hvilke stilarter Harald Sæverud var innom, før han på en måte fant sin egen.
Dette er en veldig god plate. Anbefales!

HARALD SÆVERUD: «Cellokonsert» & «Symfoni nr. 8»
Truls Mørk, cello
Stavanger Symfoniorkester - Ole Kristian Rud (dirigent)
BIS CD 972 (2000)
Spilletid: 64.18

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar