tirsdag 5. desember 2000

Endelig tilgjenglig

Det er lenge siden «Olavsofficiet» var en tradisjon i Norden. Men faktum er at dette lite fremførte verket sannsynligvis er fremført like mange ganger som Edvard Griegs musikk. For gjennom middelalderen ble «Olavsofficiet» sunget i alle kirker og katedraler i de nordiske landene.


«Olavsofficiet» ble utviklet over en periode på rundt 400 år, og har sin sannsynlig bakgrunn fra hele Skandinavia. Men Schola Sanctae Sunnivae har prisverdig nok valgt å ta utgangspunkt i samsvar med den eldste dialekten i det ornamentale språket, basert på kilder fra Nidaros.
Man kan virkelig få frysninger på ryggen ved å lytte til denne innspillingen. Lydteknikerne har virkelig lagt seg i selen for å skape et fantastisk og stort lydbilde, slik at katedralstemningen er midt i din egen stue.
Henning Sommero har komponert fire instrumental-deler til denne plata - og nettopp fordi han har kledd sin musikk i et forholdsvis moderne tonemønster, blir kontrasten mellom meditativ sang og strykeorkester til sjel-settende opplevelse.
En liten bit av dette store verket har derimot blitt fremført en rekke ganger i moderne tid. Mange korister kjenner og har fremført «Lux Illuxit».

SCHOLA SANCTAE SUNNIVAE: «Rex Olavus»
Kirkelig Kulturverksted, FXCD 227 (2000)
Spilletid: 46.20

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar