tirsdag 10. juli 2001

Andsnes på tsjekkiske stier

Leos Janacek (1854-1928) - en komponist som ikke er blant de mest spilte her til lands, men Leif Ove Andsnes gjør sitt for at denne tsjekkiske komponistens lydskriverier skal bli ytterligere kjent.

Selv om platas tre verk regnes som standardverk blant pianistene, er nok denne komponisten ikke så alt for godt kjent blant det vanlig musikkpublikumet.
Likevel - disse verkene som Andsnes har tatt med på denne platen er strålende - likedan er lytteropplevelsen umåtelig god!
Platen innledes med «Klaversonate 1.X.1905» (skrevet i 1905-1906). Og det er drama fra første tone. Tittelen henspeiler på drapet av snekkeren Frantisek Pavlik som ble tatt av dage med bajonett under en demonstrasjon 1. oktober 1905. Og Janaceks tonespill beskriver denne hendelsen på en særdeles kraftfull måte, noe den norske pianisten vet å levendegjøre.
«In the Mists» kom til i 1912 - få år etter at Janacek mistet sin datter Olga og komponisten gjorde heller ikke lykke i Prag-operaen, der ledelsen refuserte den ene operaen hans etter den andre. Syklusen fremføres på herlig vis av Andsnes. De fire satsene fargelegges meget godt, og lytteropplevelsen her er kanskje enda sterkere enn under klaversonaten.
De 10 småstykkene som utgjør det første heftet av «On the Overgrown path» (1900-1911) er basert på folketoner fra Mähren og avslutter denne innspillingen. Her får Andsnes vist frem sin musikalske sans for den tsjekkiske folketonen, noe han formidler på en utsøkt måte.

LEOS JANACEK: Klaververk
Leif Ove Andsnes, klaver
Virgin Classics /EMI (1991/2000)
Spilletid: 70.49

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar