fredag 9. september 2005

Nyt musikken!

Truls Mørk gir noe av sitt beste i tre sentrale verk fra cellolitteraturen. Medmusiseringen besørges av et fransk topporkester ledet av Paavo Järvi.

Denne strålende cellisten kan vi med rette være stolte av. Han er i den ypperste verdensklasse - og sitter på scenen med de aller største og fineste orkestrene i verden. Denne gangen har han tatt for seg en cellokonsert som ikke er den enkleste å gi seg i kast med. Robert Schumanns (1810-1856) komposisjon er kanskje i overkant romantisk tolket. Men den så absolutt av det hørbare slaget. Og celloens vakre og litt mørke klang som Mørk formidler er så absolutt et pluss i denne versjonen. Likevel kunne jeg ønske meg en litt annen ramme i blant annet tempi- og rubatovalg i denne konserten.
Platas høydepunkt er i mine ører Max Bruchs (1838-1920) usedvanlig vakre - og sarte - «Kol Nidrei» - musikk basert på jødisk folkemusikk. Her kommer virkelig Mørks inderlighet i sitt spill til sin rett. Denne versjonen er rett og slett gripende.
Platas siste verker «Schelomo» for cello og orkester av Ernest Bloch (1880-1959). Også her er den jødiske tradisjonsmusikken sentral. Og Truls Mørk er en usedvanlig formidler av både Bruchs og Blochs musikk. Her kreves det et dypdykk inn i de musikalske følelser fra utøveren.

Jeg sitter altså igjen med en cellokonsert av Schumann som ikke helt når opp til de forventningene man har når klangen av Mørks cello fyller stua, men bevares - platen er av det meget gode slaget.

TRULS MØRK: Verk av Bloch, Schumann og Bruch
Truls Mørk, cello
Orchestra Philharmonique de Radio France - Paavo Järvi
Virgin Classics (2005)
Spilletid: 58.51


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar