fredag 24. februar 2006

Utforskertrang


Poing har sluppet sin andre skive. En plate som trenger litt tid for lyttere som vil utforske litt, la seg fasinere, samt oppleve noe helt nytt.
At Poings renommé som et av Nordens ledende ensembler innenfor samtidsmusikk står ved lag med denne innspillingen. De musikalske båsene er borte og det ferdige reultatet viser tre musikere som til de grader presenterer nyskapende musikk, signert noen av dagens mest markante komponister, på en fremragende måte.


CD-en inneholder musikk spesialskrevet for Poing av komponister fra Europa og Asia: Sachiyo Tsurumi fra Japan ("SUSHITA 009"), Maja Solveig Kjelstrup Ratkje fra Norge ("RONDO BASTARD OVERTURE EXPLOTION" og " NO TITLE TANGO AND MILONGA"), islandske Áki Ásgeirsson (" 435271"), nordmannen Lars Petter Hagen ("KRONOLOGI") og Jexper Holmen fra Danmark ("TENSION III: DISEMBARRASS").
Og planeten Poing er definitivt en planet av det sammensatte slaget. Her opplever vi musikk fra det vakre og sarte, til rå og hard - ja nesten " stygg" musikk.
Det er platas to siste kutt som fester seg best i hjernebarken på denne anmelderen. Danske Holmen har skapt noe som best kan kalles "klassisk hardcore-musikk". Musikk det nesten gjør vondt å lytte til, men som til de grader viser hvor fasinerende slik musikk kan være.
I sterk kontrast finner vi Lars Petter Hagens "Kronologi", som befinner seg i et sårt og vakkert univers av tilbaketrukne klanger.
En av dagens mest kontroversielle komponister er Maja Solveig Kjelstrup Ratkje. Hun er representert med to verk - og disse stykkene viser hvor spennende og totalt intetsigende musikk fra samme hånd kan være.
Poing er Rolf-Erik Nystrøm på saxofon, Frode Haltli på akkordeon og Håkon Thelin på kontrabass.

POING: "Planet Poing"
JAZZAWAY RECORDS JARCD019 (2005)
SPILLETID: 58:33

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar