fredag 10. mars 2006

Sæveruds orkesterbilder

Det er en fryd å høre Harald Sæveruds (1897-1992) mindre orkesterverk. Og Stavanger Symfoniorkester leverer en herlig innspilling fra de minste og vare stykker for strykere til de større anlagte full skala orkesterverkene.



Det er Ole Kristian Ruud som leder orkesteret i ni sterkt kontrasterende verk. Det hele innledes med den bredt anlagte «Overtura appasionata» op.2b - et verk han skrev som 23-åring i 1920 - og det avsluttes med den usigelig vakre «Den siste bå'nlåt» - hentet fra hans opus 22 - opprinnelig skrevet for klaver. Også den meget populære «Rondo Amoroso» her i tapning for obo, fagott og strykere er med. En bukett med solistroser sendes også til solofløytist i symfoniorkesteret, Vidar Austvik - som gjør en nydelig versjon av «Divertimento nr.1» for fløyte og strykere.
Stavanger symfoniorkester viser hvor godt orkesteret har blitt. De spiller med entusiasme og driv - og Ole Kristian Ruud er meget dyktig til å male frem Sæveruds fargerike musikkrike hos musikerne.
Dette er den åttende platen som spilles inn med orkestermusikk av Sæverud - og tidligere har vi blitt kjent med hans symfonier og konserter. Men her er altså et knippe mindre stykker - og du verden - det er blitt en meget hørverdig og viktig produksjon.


På platen:
«Ouverture appasionata» op.2b
«Rondo Amoroso» op.14 nr.7
«Gjætlevise-variasjoner» op.15
«Småfuglvals» op.18 nr.2
«Syljetone» op.14 nr.2
«Kvernslått» op.22 nr.2
«Divertimento nr.1» op.13
«Siljuslåtten» op.17a
«Den siste bå'nlåt» op.22 nr.3

HARALD SÆVERUD: Orkesterverk volum 8
Stavanger Symfoniorkester
Vidar Austvik, fløyte - Ole Kristian Ruud, dirigent
BIS-CD-1032 (2005)
Spilletid: 69.14

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar