tirsdag 10. oktober 2006

Grøssende god opera

Knut Vaage (f. 1961) og Jon Fosse lanserte for seks år siden operaen «Nokon kjem til å kome» i regi av Opera Vest. Nå er den her på cd - og selv om det visuelle mangler, så er operaen "god-skummel" nok.

Operaens farge er mørk, det er spenning i både tekst og musikk og de tre solistene Siri Torjesen (sopran), Ketil Hugaas (bass-baryton) og Nils Harald Sødal (tenor) bidrar sterkt til en grøssende god opplevelse. Maestro Ingar Bergby har som vanlig full kontroll på de instrumentale utfordringer som BIT20 Ensemble løser på en forbilledlig måte.
Handlingen har et enkelt utgangspunkt. Et par etablerer seg i et gammelt hus ved havet. De ønsker rett og slett å komme seg vekk - og å være alene. Mannen som solgte huset er eneste nabo - og han er av den skumle typen......
Solister, dirigent og musikere er med på å bygge opp om komponist og librettist Knut Vaages musikalske teater - og han lykkes meget godt. De solistiske bidragene er strålende og det er enkelt å følge teksten selv fra sofakroken.
Det er ikke hver dag en ny norsk opera ser dagens lys på cd - bare det er jo en begivenhet i seg selv - og når det gjøres så overbevisende som her, så er det bare å la tekstlige og musikalske små grøss liste seg ut av høyttalerne.

KNUT VAAGE / JON FOSS: «Nokon kjem til å kome»
Siri Torjesen (sopran), Ketil Hugaas (bass-baryton) og Nils Harald Sødal (tenor).
BIT20 Ensemble - Ingar Bergby (dirigent)
Aurora ACD 5043 (2006)
Spilletid: 60.04



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar