søndag 28. oktober 2007

Et ubestridt talent


Torolf Mørk Karlsen stikker seg sjelden fram, verken som utøver eller komponist. Derfor er det greit å sitere Ole Brumm denne gangen; "Ja takk, begge deler".
For det er en drøss med ting som er tiltalende ved denne utgivelsen. Den består utelukkende av nyere norsk musikk, Mørk Karlsen har plukket ut musikk til denne plata med nyskjerrighet og hovedrolleinnehaveren kan sitt kompositoriske håndverk, samt at han er en dyktig utøver på sin fløyte.


Mørk Karlsen er som noen vil vite arvelig belastet. Derfor er det gledelig at han har tatt med seg to verk av sin far Kjell Mørk Karlsen, en komponist som har satt dype spor etter seg i norsk musikkliv, også som musiker. Hans "Sonata Brevis per flauto solo" (1996) og "Sonatine over en folketone fra Etne" op.7/4 (1991) er musikk selvsagt han skrevet til sin sønn. To verk som utfordrer utøveren, både i klang og teknikk.
Spesielt spennende er det å lytte til Torolfs egen "4 stykker for fløyte solo" fra 1993-95. Fire meget tiltalende stykker som viser til fulle at det er en fløytist som sitter bak notepennen.
Ellers har Mørk Karlsen funnet plass til de fantastiske "Vårlåter" op.44 av Øistein Sommerfeldt - friskt og inderlig spilt, samt "Pastourell" av Kjell Marcussen og "3 fairytales for flute and piano" op.32 av Bjørn Gjerstrøm.
---
Torolf Mørk Karlsen begynte tidlig å spille fløyte hos sin onkel, fløytisten Harald Karlsen, og har senere studert med Torkil Bye og Per Flemström ved Østlandets musikkonservatorium, samt tatt timer privat med Hans Olav Gorset.
Han avla instrumentalpedagogisk eksamen ved Øslandets musikkonservatorium i 1992. I årene 1992-95 tok han videreutdanning i kammermusikk, komposisjon og utøvende emne ved samme institusjon. Allerede i studetiden dannet han ”Duo Novo” sammen med gitaristen Roy Henning Snyen, en duo som kan høres på CD platene ”Koyonbaba” (1995) og ”Outside-Inside” (2001). Etter hvert ble det naturlig å jobbe med norsk samtidsmusikk og han var primus motor i prosjektorienterte ensembler som ”Pentacornicus” (blåsekvintett) og ”Quartetto Musica Viva” (fløyte, fiolin, cello og klaver), sistnevnte med broren Vegar Mørk Karlsen (fiolin) og Kristina Renolen (cello) foruten Gunnar Flagstad som er å høre på denne CD ved klaveret. Alt dette har resultert i flere bestillingsverk og turneer med en rekke norske komponister. I tillegg til de som er representert på denne platen kan nevnes Johan Kvandal, Morten Gaathaug og Guttorm Kittelsen.


TOROLF MØRK KARLSEN / GUNNAR FLAGSTAD: "Fløytelåt",
TOKACD200701 (2007)
Spilletid: 54:24

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar