fredag 2. mai 2008

Den unge Haydn

De fem konsertene for orgel og cembalo som er foreviget her er sannsynligvis skrevet mellom 1752 og 1755 - altså da Haydn så vidt hadde forlatt tenårene. Dette er derfor en fin mulighet til å bli kjent med tidlige konserter fra denne mesterens hånd. Og når Ketil Haugsand trakterer cembaloet, så gir den innspillingen en ekstra dimensjon for oss her oppe i nord.Ketil Haugsand bidrar som solist på to cembalokonserter - i F-dur HobXVIII:7 og i C-dur HobXVIII:5. Hans spill er som vanlig helt superb - og han medvirker til at disse konsertene lever.
Platas andre solist er organisten Harald Hoeren - som er med på tre orgelkonserter.
Dette er musikk som er skrevet i overgangen mellom klassisisme og senbarokken - og Haydn er influert av de store mestere i disse verkene.
Ketil Haugsand er for tiden tilknyttet Musikkhøgskolen i Køln, mens Hoeren er tilknyttet musikkhøgskolen i Frankfurt am Main. Begge er nært knyttet til orkesteret - Køln kammerorkester og dets leder Helmut Müller-Brühl.

Dette er en plate som kaster et interessant lyst over Haydn tidlige produksjoner - og spillet er av det meget fine slaget.

Orgelkonsertene er:
C-dur HobXVIII:1
C-dur HobXVIII:8
C-dur HovXVIII:10

JOSEPH HAYDN: Konserter for orgel og cembalo
Harald Hoeren (orgel), Ketil Haugsand (cembalo)
Cologne Chamber orchestra - Helmut Müller-Bühl
Naxos 8.570485 (2007)
Spilletid: 72.49

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar