søndag 30. november 2008

Svendsen på dansk

Johan Svendsens norske rapsodier er på mange måter allemannseie i nasjonen. Og nå har det kommet en fin innspilling med danske musikere - godt ledet av en nordmann.

Det danske Sønderjyllands symfoniorkester ble etablert i 1963, og er i dag et godt orkester som har tilhold i Sønderborg. Orkesteret er ikke av de største (65 musikere), men er som mange andre orkestre av denne typen i norden av solid kvalitet.
Her er det seks verk Johan Svendsen (1840-1911) som er lydfestet - og det er selvsagt de fire rapsodiene publikum i første rekke nikker gjenkjennende til. Derfor er det godt at Bjarte Engeset har tatt med «Romeo og Juliet» og «Zorahayda» på denne innspillingen. Dette er musikk som ikke alt for ofte finner veien til konsertsalen, så møtet med disse mindre verkene av Svendsen er så absolutt av det viktige slaget.
Det som er spesielt iørefallende ved innspillingen er orkesterets fine dynamikk - fra det supersvake, til de virkelig fyldige partiene. Det er også nydelig å lytte til strykernes fine klang og orkestermusikernes presisjon. Lyttingen blir derfor både interessant og opplevelsesrik.
Dette er en meget fin plate som våre danske venner serverer.
Johan Svendsen tilbragte mye tid i Danmark og ble i 1883 utnevnt til kapellmester ved Det Kongelige Kapel i København. Svendsen døde i den danske hovedstaden i 1911.

JOHAN SVENDSEN: Norske rapsodier og orkesterverk
Sønderhyllands symfoniorkester - Bjkrate Engeset
Naxos 8.570322 (2007)
Spilletid: 64:24

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar