torsdag 18. desember 2008

En reise i musikalsk poesi

Claudio Monteverdi (1567-1643) er elsket av mange. Lett å forstå egentlig - spesielt når hans musikk framføres med en slik skjønnhet som på denne platen med et av Europas flotteste vokalensembler - I Fagiolini - som sammen med de norske Barokksolistene har skapt et usedvanlig godt album.

Dette er musikk med følelser - detter tekster med følelser - og Claudio Monteverdi var en mester i akkurat det å skrive madrigaler. Og det er noe spesielt med denne musikken som er skrevet i overgangen mellom renessansen og barokken. Den har på mange måter et helt eget liv - og Monteverdi er så absolutt den ledende komponisten fra denne tiden. Og at hans L'Orfeo, en av de første operaer som noen sinne er skrevet oppføres til stadighet den dag i dag, borger for Monteverdis kvaliteter.
I Fagiolini - et britisk vokalensemble som ble stiftet i 1986 samarbeider på denne platen med Barokksolistene - og resultatet er særdeles godt. Lederen Robert Hollingworth vet å skape den fineste balanse mellom stemmen og instrumentet. At vokalistene også er ytterst tydelige i sin diksjon gjør at dette fungerer utrolig godt.
Et godt og utfyllende cd-hefte - med tekstene - medfølger denne platen som så absolutt fortjener mange runder i spilleren.

CLAUDIO MONTEVERDI: «Sweet Torment»
I Fagiolini / Barokksolistene
Chaconne/Chandos CHAN 0760 (2008)
Genre: Klassisk


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar