fredag 5. desember 2008

Legendarisk symfoni

Finn Mortensen (1922-1983), en av nasjonens aller største komponister skrev bare en symfoni. Til gjengjeld er det en av de virkelig store. Nå er en digital-pusset utgave av denne symfonien ute, sammen med Mortensens to verk for blåsekvintett.Opprinnelig ble denne platen sendt ut i vinylutgave i 1982, og nå har den fått litt oppussing, samt blitt paret med innspillinger gjort av Oslo blåsekvintett og Oslo blåsesolister.
Innspillingen av symfonien er en av de første Mariss Jansons gjorde med Oslo-filharmonien etter at han tok over som sjefdirigent i 1979. Og allerede her aner man hvilken innflytelse han hadde på orkesterets form og klang. Denne symfonien, som er en av de fineste symfoniene i norsk musikkhistorie, er en musikalsk opplevelse fra første til siste tone. Orkesterets balanse er i perfekt harmoni, og Jansons får ut det beste fra musikerne - både som enkeltmusikere og som en kollektiv enhet.
Med på plate er også to verk for blåsere. Kvintetten op.4 er - i likhet med symfonien - nesten neo-klassisk og Mortensen har selv uttalt at han er sterkt influert av Paul Hindemith i disse to verkene.
I den litt senere suiten ....tenker Mortensen seg hvordan tilhørerne opplevde sin første blåsekvintett fra 1951. Forundringen over moderne komponisters vanskelighet med å komme på talefot med tilhørerne ligger til bunn ved utformingen (Kilde Grappa).

Som helhet fungerer disse tre verken fint, de gir et godt bilde av noe av det Finn Mortensen vil bli husket for - spesielt hans symfoni - et storverk i musikkhistorien her hjemme.

På platen:
«Symfoni» op.5
«Blåsekvintett» op.4
«Suite for blåsekvintett» op.36

FINN MORTENSEN: Symfoni og blåsekvintetter
Oslo Filharmoniske orkester, Mariss Jansons
Oslo Blåsekvintett
Oslo Blåsesolister
Aurora CD NCDB4935 (1982/1991/2008)
Spilletid: 66.16

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar