onsdag 3. desember 2008

Rolf Wallins rytmiske verden

Rolf Wallin er en type komponist som man er nødt til å ta stilling til. Hans klangverden er rik, men hans rytmeverden er - om mulig - enda mer fasinerende. Her er det slagverkeren Martin Grubinger og slagverksensemblet Kroumata som spiller sammen med Oslo Filharmoniske orkester i en cd som smeller!
Plata innledes med «Act» fra 2004, et verk som bygges og bygges - helt til det enorme rytmiske klimaks etter ti minutters intensitet.
«Das war schön» fra 2006 er en slagverkskonsert med fenomenet Martin Grubinger i klangens og rytmens sentrum. Dette lettbente verket, som er tuftet på en uttalelse av salige Mozart!, oser av overskudd som blir nydelig formidlet av Grubinger.
Plata avsluttes med «Tides» (1998) for seks slagverkere og orkester. Her det svenske Kroumata som er hanket inn sammen med Oslo-filharmonien. Bare åpningen av konserten - en liten musikkorgie i cymbaler - er mer enn nok til at ørene stilles inn på godlune. Verket har fantasi og engasjerer - brilliant bygd opp.
Det er med andre ord tre verk som alle har det rytmiske sentralt, og musikken er skapt slik at det hele blir en suggererende opplevelse.
Martin Grubinger og slagverksensemblet Kroumata tilhører det ypperste av hva som kan oppdrives innenfor slagverkkunsten. Og de innfrir til fulle på denne innspillengen.
Det er Oslo-filharmonien som er platas meget gode orkester, og det gjør ingen ting for helheten at det er tre dirigenter som tolker hvert sitt verk. Det gjør det hele bare mer spennende.

På plata:
«Act» - dirigent Jaap van Zweden
«Das war schön» - dirigent John Axelrod
«Tides» - dirigent: Jukka-Peka Saraste

ROLF WALLIN: «Act»
Martin Grubinger, Kroumata, Oslo Filharmoniske Orkester
Ondine ODE 1118-2 (2007)
Genre: Samtidsmusikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar