torsdag 21. mai 2009

En musikalsk gave

På denne dobbelt-cd'en er det samlet noe av det fineste, og også noe av det mer ukjente som er signert Jean Sibelius (1865-1957). Det gjør platen til en meget fin opplevelse - både interessant og klanglig. Det er den estiske dirigenten Paavo Järvi som har hånd om det hele. At vår egen Solveig Kringlebotn er sentral i to av verkene bidrar også til et nydelig resultat.

Den første cd'en er med Stockholm Filharmoniske orkester. Her finner vi det symfoniske diktet «Nattlig ritt og soloppgang» op.55 (1907), «Luonnotar» op.70 for sopran og orkester (1913), samt den fantastiske «Lemminkäinen Suite» op.22 (1896). Kringlebotn er sopransolist i «Luonnotar» og det er imponerende å høre hennes klang i de store registersprangene som verket har. Likevel er det den andre satsen i «Lemminkäinen Suite» som igjen blir et høydepunkt. «Svanen fra Tuonela» med den berømte engelsk horn-soloen er også her strålende framført. Solist her er Jesper Harryson.
På den andre platen er det Estland Nasjonale symfoniorkester som spiller, og med seg i den lite framførte en akts-operaen «Jungfrun i tårnet» (1896) har de Ellerheins pikekor og Estland nasjonale mannskor. Solister er Solveig Kringlebotn (sopran), Lilli Paasikivi (mezzosopran), Lars-Erik Jonsson (tenor) og Garry Magee (baryton). Operaen er nok ikke av de beste som er skrevet, men er likevel med på å gi et godt bilde av den finske nasjonalkomponisten. Kringlebotn er forøvrig strålende i rollen som Jomfruen.
«Pelles og Melisande» op.46 (1905) og «Valse Triste» (1903) avslutter denne platen som også viser et estisk orkester som trives i selskap med Paavo Järvi.
Formidlingen på denne platen er meget god og spesielt Järvis behandling av dynamikk er fremtredende.
Innspillingen, som har en utrolig varm og flott klang, kan absolutt anbefales.

JEAN SIBELIUS: Vokal- og orkesterverk
Stockholm Filharmoniske orkester, Estland Nasjonale symfoniorkester
Paavo Järvi-dirigent
Virgin Classics 5220552 (1996/2002/2008)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar