tirsdag 26. januar 2010

Klassiker med Bergen-filharmonien

Bergen filharmoniske orkester er ute med den første innspillingen av Felix Mendelssohns (1809-1847) symfonier. Og det vestlandske orkesteret gjør seg så absolutt i en usedvanlig frisk innspilling.Det er et lite vågestykke å gi seg i kast med noen av musikklitteraturens store komponister - i alle fall når det skal gis ut på plate. «Alle« store orkestre og dirigenter har gjort Mendelssohn på de aller største platemerkene. Derfor er det hyggelig å registrere at denne innspillingen løftes frem av et dyktig ensemble - ledet av en fin dirigent.
Det er overskudd i framførelsen - noe som tydelig høres, spesielt i den klanglig flotte overturen «Ruy Blas» og den herlig rytmiske fjerde symfonien. To verk som Berge-filharmonien formidler på en meget fin måte. Det er egentlig veldig lett å like orkesterets versjon av disse verkene.
De har også tatt med den første symfonien til Mendelssohn. Den er skrevet av en 15 år gammel komponist med dette usedvanlig talentet. Og man blir imponert over en komponist som også dirigerte dette verket som 20-åring, da han besøkte London og The Royal Philharmonic orchestra. Musikken er tydelig inspirert av Beethoven og Weber - og klinger godt i denne vestlandske tapningen.

Dette er en spennende plate, fordi orkester og dirigent nå gir seg i kast med de store klassikere. Det blir spennende å følge denne utviklingen!

På platen:

Felix Mendelssohn: Symfoni nr.1 c-moll op.11
Felix Mendelssohn: Symfoni nr.4 A-dur op.89 "Den italienske"
Felix Mendelssohn: Ruy Blas, overture op.95

FELIX MENDELSSOHN: Symfoni nr.1 & 4
Bergen filharmoniske orkester - Andrew Litton
BIS-SACD-1584 (2009)
Spilletid: 67.07

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar