torsdag 11. februar 2010

Klangens mester

Olivier Messiaen (1908-1992), ev av det tyvende århundrets store komponister, skapte en rekke gigantiske verk - ikke bare i kompleksitet, men også i lengde.«Vingt regards sur l'enfant Jésus» er to timer og 12 minutters studie i klangskaperi.Her er det den norske pianisten Håkon Austbø som for tredje gang deler Messiaens musikk med det musikkelskende publikum på plateselskapet Naxos. Dette enorme verket er med andre ord ingen lettvekter man bare spiller inn. Dette er musikk som krever mye av utøveren - og igjen sitter man der - etter 132 minutter med musikk og partitur og lurer på hvordan i all verden Austbø er kapabel til å levere en så utrolig god formidling av Messiaens musikk.
Verket består av 20 satser - satser om går i dybden både emosjonelt og teknisk - en kombinasjon Håkon Austbø klarer å favne til fulle.
Messiaen var en meget religiøs mann - og dette verket er altså hans personlige musikalske tanker over Jesusbarnet. Verket er tilegnet Messiaens andre kone, Yvonne Loriod,
Håkon Austbøs innspilling er på høyde med de ypperste tolkninger som finnes på markedet. Den er vakker og opplevelsen blir derfor av det altoppslukende slaget.
Platen anbefales varmt!

OLIVIER MESSIAEN: «Vingt regards sur l'enfant Jésus»
Håkon Austbø, klaver
Naxos 8.550829-30 (2009)
Spilletid: 132:45


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar