fredag 20. august 2010

En herlig musikalsk start

Johan Halvorsens orkestermusikk skal nå spilles inn på cd med Bergen filharmoniske orkester. Og det første volumet gir så absolutt mersmak!

Standarden blir satt allerede med det første sporet. En fantastisk spenstig versjon av «Bojarenes inntogmarsj». Her sprudler vestlandsorkesterets musikere som bare det - og maestro Neeme Järvi gir dem de frie tøylene som trengs slik at denne marsjen får den framføringen den fortjener.
Likedan - men i motsatt musikalsk uttrykksform - befinner spor to seg. «Andante Religioso» er usedvanlig varmt spilt - og en fiolinist Marianne Thorsen formidler en nydelig solostemme på dette lille verket.
Så følger musikk fra teateret - «Mascarade-suiten» er interessant lytting - og musikken gjør seg helt klart best i teateret, kanskje med unntak av «Holberg-overturen» - en riktig så fin perle fra Halvorsens hånd.
Før platas monumentale avslutning gir Bergen-filharmonien oss en liten perle. Ole Bulls «La Melancolie» varmer musikksjela når den fremføres i et arrangement av Johan Halvorsen.
Likevel er det orkesterets spill i den første symfonien (Symfoni nr.1 i c-moll) som virkelig slår gnister. Overskudd, vitalitet, varme, virtuositet er bare noen av superlativene som kan brukes på denne framføringen.
Øyvin Dybsand har skrevet et godt medfølgende cd-hefte.
Denne platen er rett og slett en herlig opplevelse og det er bare å glede seg til fortsettelsen!

JOHAN HALVORSEN: «Orchestral works 1» 
Marianne Thorsen, fiolin
Bergen filharmoniske orkester - Neeme Järvi (dirigent)
Chandos records CHAN 10584 (2010)
Spilletid: 76.48

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar