mandag 15. november 2010

Haarklou: Sanger og romanser


Haarklou komponerte stort sett i det store formatet, men på denne platen blir vi presentert for noen av hans sanger og romanser.
Og vi må bare berømme utøverne. Linda Øvrebø og pianisten Kristin Fossheim presenterer musikken på en delikat og liketil måte, med god diksjon og godt samspill.


Men nå er ikke Haarklous musikk for dette formatet verken spesielt interessant eller lysende godt skrevet. Man får nesten følelsen av å lytte til leilighetsmusikk når disse sangene slipper ut av høytalerne.
For det er opera og oratorium, symfonier og solokonserter som er Haarklous musikalske tumleplass.
Likevel er det greit å registrere disse stykkene - som også har gode litterære opplevelser. Men direkte avhengig blir man ikke av denne musikken.
---
Linda Øvrebø (1966) er utdannet ved Musikkonservatoriet i Bergen og Norges Musikkhøgskole. Etter debuten i 1995 har hun hatt konserter med alle de store norske symfoniorkestrene, og hun har hatt flere roller ved Den Norske Opera, blant annet som Adele i «Flaggermusen», Oscar i ”Maskeballet”, Adina i ”Elskovsdrikken” og Pamina i «Tryllefløyten». I 2002 og 2004 gjorde hun Margrete i ”Audun Hugleiksonkongens mann” i Bensentunet i Jølster.
Øvrebø har gjort Solveig i den årlige ”Peer Gynt”-oppsettingen ved Gålåvatnet siden 1995. Hun har fått flere priser og stipend for sangen sin, og hun har vært med på flere CD-innspillinger. (Kilde: MIC Norsk musikkinformasjon)

Johannes Haarklou (13. mai 1847 - 26. november 1925)

  • Studerte ved musikkonservatoriet i Leipzig og ved musikkhøgskolen i Berlin
  • Virket som komponist, organist og dirigent i Oslo
  • Haarklou er mest kjent for oratoriet Skabelsen og Mennesket til tekst av Henrik Wergeland.
  • Han skrev også fem operaer, fire symfonier, et symfonisk dikt (Westminster Abbey), to orgelsymfonier, sonater, sanger, korverk og pianostykker. Han tonesatte Knut Hamsuns dikt «Med røde roser».

LINDA ØVREBØ & KRISTIN FOSSHEIM: "JOHANNES HAARKLOU - SOMMERNATT"
2L (2010) 2L-062-SACD
Genre: Klassisk
Spilletid: 43:33

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar