tirsdag 2. november 2010

Kjent, kjært og friskt


I 2010 er 75 år siden pianisten Liv Glaser ble født, og 50 år siden debutkonserten i Universitetets Aula. I tillegg feires 200-årsdagen til en av hennes diesiderte komponistfavoritter Robert Schumann.
Og det er lett å bli glad en denne innspillingen. Klangen i instrumentet som er et fortepiano fra Gottlieb Hafner i Wien rundt 1830, yter denne musikken full rettferdighet.


Det er Album für die Jugend op.68 og Kinderszenen op.15 som Liv Glaser tolker på eminent vis. Hun innehar den ungdommelige friskhet som musikken tilstreber seg - og det er så delikat spilt at plata fortjener mange runder i cd-spilleren.
Og disse to samlingene inneholder mange av Schumanns virkelig "små" favoritter. "Rungesang" og "Soldantenmarch" fra opus 68, samt "Träumerei" fra op.15 er bare de kjenteste av de kjente. Joda - her er det bare å kose seg. Liv Glaser kan nemlig sin Schumann til fingerspissene - bokstavelig ment!
---
Liv Glaser er en av våre fremste poeter ved klaveret, enten det handler om vare melodilinjer eller dyptfølte ekspressive utbrudd. Liv går inn i Schumanns verden uten forbehold, og er med på ‘spilloppene’ fra første tone. Denne musikken har fulgt Liv Glaser fra hun selv var liten, i utgaven hun arvet etter sin farmor.
---
Robert Schumann (født 8. juni 1810 i Zwickau, Kongeriket Sachsen; død 29. juli 1856 i Endenich, nå en bydel i Bonn) var en tysk romantisk komponist. Hans komposisjoner hadde begrenset suksess i samtiden, men i dag regnes han som en av den tyske høyromantikkens fremste representanter. Opprinnelig komponerte han hovedsakelig for klaver, men senere skrev han verker i nesten alle musikkformer som var vanlige på hans tid. (kilde Wikipedia)

Liv Glaser

  • Født 23. september 1935 i Oslo
  • Hun har studert med Robert Riefling, Marcel Ciampi, Vlado Perlmutter, Lev Oborin, Ilona Kabos og Wilhelm Kempff
  • Professor ved Norges Musikkhøgskole fra 1994
  • Hun fikk Gammlengprisen i 1989 og Lindemanprisen i 2004

LIV GLASER: "THE POET SPEAKS"
SIMAX CLASSICS (2010) PSC1303 
Genre: Kunstmusikk
Spilletid: 63:36

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar