torsdag 18. desember 2003

Hvoslef og orgel

Ketil Hvoslef er en orgel-komponist av stort merke. Han viser med denne platas fem komposisjoner hvor klangmessig rikt et orgel kan være. Organist Karstein Askeland viser til fulle hvilken dyktig organist han er på denne innspillingen, for enkelt musikk skriver ikke Hvoslef, selv om «folk flest» bør henge godt med på denne plata.

Karstein Askeland sørger for at denne første innspillingen på det nye Rieger-orgelet i Bergen Domkirke blir en opplevelse. Det er verk som Hvoslef skrev mellom 1974 og 1997, med det mektige «Passacaglia», skrevet spesielt for innvielsen av det nye instrumentet, som ett av høydepunktene. Den innledende «Toccata» kan regnes som programmusikk, der 16-delsløpene skildrer vannets sildring gjennom et automatisk vannorgel fra 1500-tallet. «Organo Solo» inneholder musikalsk materiale som er hentet fra «Hjallarbrui», et stykke musikk Hvoslef skrev til Den Nationale Scene i 1973. «Påskevariasjoner» er skrevet for Karstein Askeland, og ble urfremført på hans debutkonsert i 1986.
«Revidert åpenbaring for orgel» (1992) henter sitt materiale fra Hvoslefs «Johannes Åpenbaring» og ble urframført i Gewandhaus i Leipzig.
Denne plata viser at Ketil Hvoslef er en solid kunstner, der kammermusikk, flotte orkesterverk og meget hørbare orgel-verk står sentralt i hans produksjon.

KETIL HVOSLEF:
«Revised Revelation», Musikkoperatørene/Hemera HCD 2943 (2002)
Spilletid: 71:08

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar