fredag 3. desember 2010

Lyttende og nysgjerrig

Tittelens to ord – lyttende og nysgjerrig – er betegnende på denne platen, der Harald Rise tar for seg – for mange – litt ukjent orgelmusikk.

Musikken er ekspressiv og klangfull, virtuos og dramatisk. Alt er av det senromantiske slaget – og det er fortreffelig spilt!
Mye av denne musikken er i det nesten ettertenksomme slaget – nesten meditativt. Noe Rise på mange måter formidler med den største selvfølgelighet. Det er levende spilt og musikeren Rise gir komposisjonene en form som tar vare på den spenningen og skjønnhet som finnes i disse verkene.
Selvsagt er det Viernes tredje orgelsymfoni – et av orgelhistoriens betydelige verk – som stikker seg frem, men likevel er det de mindre verkene av Jehan Alain og Marco Enrico Bossi som fanger en god del av oppmerksomheten til undertegnede.
Alain har en meget karakteristisk stil som Rise tar godt vare på i tolkningene av de to fantasiene. Disse stykkene er på mange måter veldig orkestrale og er en fryd å lytte til.
Bossis to verk er formmessig den rake motsetning til hverandre og viser på en fin måte Rises formmessige kvaliteter. “Piece heroique” har en vakker innledning, der den oppbyggende instensiteten får en fantastisk klanglig utløsning, og den sarte Ave Maria formidles med en utsøkt musikalsk hånd.
Innspillingen er gjort på det nye orgelet til Musikkonservatoriet i Trondheim. Orgelet er bygget i fransk symfonisk stil av det svenske orgelbyggeriet Åkermann&Lund.

På platen:
Jehan Alain: To fantasier
Sigfrid Karg-Elert: Trois impressions op.72
Marco Enrico Bossi: Piece heroique op.128 og Ave Marfia op. 104/2
Louis Vierne: Orgelsymfoni nr.3 op.28

HARALD RISE: ALAIN & KARG-ELERT & BOSSI & VIERNE
EURIDICE (2010) EUCD55
Genre: Klassisk – Spilletid: 63:23
Harald Rise hos NTNU

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar