lørdag 29. november 2003

Opp av asken

To verk som var borte, ett forsvunnet i London under 2. verdenskrig og ett som ble ødelagt av brann i 1970, er blitt restaurert via gamle opptak og nitidge studier av komponistene Jon Øivind Ness og Kaare Dyvik Husby.
Denne nye cd'en med musikk av den spennende komponisten Geirr Tveitt, er med på å befeste den anerkjennelse som nå er i ferd med å bli denne komponisten til del. For det er noe unikt ved denne spesielle komponisten fra Nordheimsund.

Det er 21 år mellom skapelsen av de to verk som nå foreligger på cd. Og det er i første rekke «Solgud-symfonien», musikk som opprinnelig skulle blitt til en ballett, som fasinerer med sitt rike klangspekter og sin finurlige og monolittiske bruk av rytme. Men også den fargerikt instrumenterte «Prillar» er verd å låne øre til. Og for de som er i tvil; Tveitt var en mester i orkestrering.
Stavanger symfoniorkester og ikke minst dirigenten Ole Kristian Rud skal ha mye av æren for at Tveitts musikk nå blir tilgjenglig for det musikkelskende publikum. Og orkesteret fremstår med denne innspillingen som et kraftfullt og drivende godt orkester, under kyndig ledelse av maestro Rud.

GEIRR TVEITT:
«Prillar» og «Solgud-symfonien»
BIS CD 1027,
Spilletid: 58:58
Distribusjon: Naxos Norge

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar