onsdag 5. juni 2002

To samstemte musikere

Det er nerve, spenst og inderlighet i tolkningene Piotr Janowski og Wolfgang Plagge gjør av Henryk Wieniawskis (1835-1880) musikk for fiolin og klaver. Og de beviser med denne platen at Wieniawskis kammermusikk, som for mange kun har vært godt nok til undervisningsformål, er verd en plass i konsertsalen.

For det ukompliserte og iørefallende resultatet på denne plata er faktisk en ren nytelse å høre på.
Piotr Janowski er født i Polen i 1951 og gikk til topps i den internasjonale Wieniawski-konkurransen bare 16 år gammel. Sin forkjærlighet for sitt fødelands romantiske musikkrepertoar har han dermed båret med seg helt siden barndommen, og han er i dag en av de mest betydelige tolkere av denne musikken. Og Janowski briljerer til de grader på denne plata og har en utrolig akkompagnatør i Wolfgang Plagge. Det er sjelden å høre to så samstemte musikere boltre seg i den polske folkloren og romantisk kunstmusikken som er spilt inn.
Plata inneholder blant annet «Polonaise brilliante», «Souvernir de Poznan» og «Le Carnaval Russe», samt en rekke vakre småstykker.

Under en konsert i Den Gamle Logen i Christiania juni 1876 fremførte Henryk Wieniawski Griegs F-dursonate med Edvard Grieg selv ved flygelet. Etter konserten skrev Grieg til en venn:
- Vanligvis sitter publikum og gjesper under mine konserter, men under konserten med Wieniawski holdt de på å rive ned huset!

Et glimt av denne stemningen får du når Piotr Janowski i denne innspillingen tolker Wieniawskis eget repertoar ...


PIOTR JANOWSKI/WOLFGANG PLAGGE:
«Henryk Wieniawski - et portrett», 2L 2 (2001)
Spilletid: 51:38
Distribusjon: Musikkoperatørene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar