fredag 22. desember 2000

Toccata og fuge i D? - Kjør denne!


Domorganist Kåre Nordstoga er ute med sin andre innspilling av orgelverker av Bach. Denne gangen er innspillingen gjort på det nye og fantastiske orgelet i Oslo Domkirke.

Mange av Bachs orgelverk, og da spesielt de med betegnelsen «Toccata og fuge» har trekk i seg som plasserer dem nokså tydelig under ungdommelig innflytelse av den nord-tyske stil.
Denne friskheten har Nordstoga til de grader greid å ta vare på i sine fremførelser på denne plata. Sammensetningen av verkene kombinerer det frie improvisatoriske i Toccataen med den strukturelle fullendelse som man finner i Fugens form. Og det er nettopp kontrasten mellom det frie og det bundne i disse sammensatte verkene som domorganisten er en mester i å fremheve. Ja selv den berømte «Toccata og fuge i d-moll» fremføres her i ungdommelig og meget frisk versjon som etter min ringe oppfatning må være av de aller beste versjonene som er festet på plate.
Denne plata viser også hvilket fantastisk instrument som firmaet Ryde & Berg oppførte i Oslo Domkirke i 1998. Nordstoga henter ut alt som finnes av resurser i instrumentet og etterlater ingen tvil om at han er en Bach-tolker av stort internasjonalt format.

KÅRE NORDSTOGA:
«J.S. Bach Toccata & Fuga», Simax Classics, PSC 1152 (2000)
Spilletid: 65.08

TOCCATA & FUGA IN C MAJOR BWV 564
TOCCATA & FUGA IN F MAJOR BWV 540
TOCCATA & FUGA IN D MAJOR BWV 565
TOCCATA & FUGA IN E MAJOR BWV 566
TOCCATA & FUGA IN D “DORIAN” MAJOR BWV 538

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar