fredag 14. januar 2011

En meditativ ro


Meditativt og utsøkt ro er ikke det som umiddelbart slår en når man skal lytte på en plate med saksofoner og slagverksinstrumenter. Men store deler av denne platen med musikk av Yngve Slettolm inneholder nettopp det.
Yngve Slettholm er ikke en komponist som slamrer unødig høyt med dørene. Hans musikalske uttrykk er nesten for spartansk å regne - noe som dokumenteres meget fint på denne innspillingen.


Nå er det i stor grad det søkende som er kjennetegnet på mye av Slettholms musikk. Den klanglige behandlingen han presenterer for oss med musikken på denne platen er av det særs fasinerende og vakre slaget - og musikken hans maner på mange måter til å lytte flere ganger. Og selv om instrumentariet ikke er stort på disse verkene, oppdages stadige flere nyanser og nye mulige innfallsvinkler til musikken. Og det er viktig at du setter av tid til å lytte på denne musikken - tid er nemlig et sentralt element i Slettholms komposisjoner.
Dette er en cd som bør tiltale flere enn saksofonister og slagverkere.
De aller fleste av verkene har aldri vært utgitt på CD før.
"Det føles som en stor anerkjennelse når dyktige utøvere har tatt initiativ til å spille inn disse seks verkene, som er komponert i løpet av en 20-årsperiode og spenner bredt både i form og uttrykk. Instrumentariet er preget av saxofon og slagverk i ulike sammensetninger, noe som kunne indikere gjennomgående høyt trykk og kraftige utladninger. Men selv om dette forekommer i noen av verkene, er det i stor grad svak dynamikk og innadvendte uttrykk som preger innspillingen. I de fleste verkene står klanglig Klanglig konsentrasjon står sentralt, og lytteren inviteres til en utforsking av instrumentenes klangunivers." - Yngve Slettholm

På plata:
Blå skygge for saksofon og harpe (2001)
...wie ein Hauch... for saksofonkvartett (1989)
To satser for marimba (1998)
Fire profiler for saksofon solo (1978)
Air II for vibrafon, krotales og pauker (1991)
Introduksjon og Toccata for saksofon og slagverk (1981)
---
Utøvere:
Vegard Landaas, saksofon
Kjell Tore Innervik, slagverk
Sidsel Walstad, harpe
NOXAS saksofonkvartett

Yngve Slettholm

  • Født 1995
  • Komponist, politiker, soldat i Frelsesarmeen og førsteamanuensis i komposisjon og satslære ved Norges musikkhøgskole
  • Har vært leder i Ny Musikk (1982-1986)
  • Studert under Morton Feldman
  • Statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet (2001-2005)

YNGVE SLETTHOLM: Kammermusikk for saksofon og slagverk
LAWO CLASSICS (2010) - LWC1017
Genre: Samtidsmusikk
Spilletid: 78:16

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar