lørdag 23. juli 2011

Tangentenes mestermøte

Kombinasjonen Sergei Rachmaninov (1873-1943) og Leif Ove Andsnes er i denne tappnigen en sann fryd for øret. Her møtes to av de virkelig store klavervirtuosene verden har sett - den ene som  utøver - den andre som komponist. Resultatet er smått magisk.

Sergei Rachmaninov er av en hel musikkverden sett på som en unik musiker - virtuos pianist og en eminent komponist. Hans fem store klaververk - fire klaverkonserter, samt den meget flotte Paganini-rapsodien - regnes som noe av det ypperste som finnes innen klaverlitteraturen.
Her er det Leif Ove Andsnes som har tatt for seg Rachmaninovs to siste klaverkonserter, hvorav den tredje nok er den mest kjente.
Det er en fryd å høre Andsnes leke seg gjennom disse to konsertene. Og spesielt cadenzene i den tredje konserten er utrolig flott formidlet.
Å høre på denne innspillingen tar nesten pusten fra en. Og er du modig nok til å åpne partiturene i tillegg, kan man nok lure på om det er noe overmenneskelig man opplever bare ved å sjekke klaverstemmen. Og når man har opplevd det klingende resultatet, skjønner man at her snakker vi om en glitrende utøver som formidler unik musikk.
Det er den tidligere sjefdirigenten for Den Norske Opera, Antonio Pappano som dirigerer et strålende opplagt London symfoniorkester.

SERGEI RACHMANINOV:
Klaverkonsert nr.3 d-moll op.30
Klaverkonsert nr.4 g-moll op.40 (1941-versjonen)
Leif Ove Andsnes - London Symfoniorkester - Antonio Pappano
EMI Classics 50999 6 40516 2 8 (2010)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar