søndag 29. august 2004

Nydelig lied-plate

Isa Katharina Gericke har en stemme som passer lied-kunsten som hånd i hanske. Stemmen hennes er var, men likevel kraftfull.
Det er uten den plagsomme vibrato, som mange opera-divaer ynder å brukke i tide og utide.
Nå er Gericke langt i fra en opera-diva. Hennes tolkninger av sangene til Halfdan Kjerulf, Ludvig Irgens-Jensen, Agathe Backer Grøndahl og Otto Winter Hjelm er lekkre og innsiktsfulle.
Hun har, som mange andre de siste månedene, valgt å tolke Ludvig Irgens-Jensens «Japanischer Frühling», en framførelse som hever seg godt blant de eksisterende innspillinger. Men denne gangen er det den første innspillingen av Ludvig Irgens-Jensens opprinnelige Japanischer Frü hling (op.2), for sopran med klaverakkompagnement som pirrer aller mest. Sammen med komponistens sønn har Sveinung Bjelland rekonstruert den originale klaverstemmen, og resultatet er en meget vakker versjon av denne etter hvert så berømte sangsyklusen.
Prisverdig er det at hun også tar fram lite framførte sanger, noe som bekrefter at også lille Norge har lied-komponister av rang.

Om solisten og musikken
«Waldabendlust» er solodebuten til sopranen Isa Katharina Gericke, et navn som nok flere har merket seg i løpet av de siste par årene. Hun har allerede rukket å gjøre sterkt inntrykk på mange gjennom solistoppgaver, nå senest med blant andre Oslo-Filharmoniske orkester under ledelse avManfred Honeck og Stavanger Symfoniorkester med Phillip Herreweghe som leder. Igjen overbeviser pianisten Sveinung Bjelland som en meget dyktig ledsager på denne plata.
Det er ekte romantisk vårstemning av edel årgang som klinger på debututgivelsen til Isa Katharina Gericke og pianisten Sveinung Bjelland. Tyske poeter tonesatt av norske komponister er et spennende område som disse to har utforsket grundig; Isa med intet mindre enn et hovedfag i emnet. Men det er det ikke studier du tenker på når du hører resultatet; dette er de helt store følelser formet i ytterst elegante og våryre gester. Med sin tyskspråklige bakgrunn turnerer Isa språket perfekt, og fargespekteret i stemmen hennes rommer alle de nyanser som musikken krever. Sangene høres rett og slett ut som om de er skrevet spesielt for Isa Katharina Gericke! Og når pianisten er så dyktig og deltagende som Sveinung Bjelland, blir opplevelsen komplett.
Isa Katharina Gericke (1973) er født i Berlin, men oppvokst i Norge. Hun studerte med Professor Ingrid Bjoner ved Norges musikkhøgskole og ved Hochschule der Künste i Berlin. Gericke vant 1. pris i den nasjonale Dronning Sonja Musikkonkurranse i 2001 og er med i Rikskonsertenes INTRO-klassisk 2003-04. Sammen med Sveinung Bjelland er hun også ansvarlig for Glogerfestspillene i Kongsberg.

ISA KATHARINA GERICKE - SVEINUNG BJELLAND: «Waldabendlust»
Simax Classics PSC 1231 (2003).
Distribusjon: Musikkoperatørene.
Spilletid: 58:42

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar