torsdag 8. september 2011

Eksotisk og drømmende

Så kom det en plate med Tveitt-musikk som virkelig får en til å stusse. Her er det plutselig en eksotisk og fremmed Geirr Tveitt vi møter. Godt formidlet av et knippe dyktige musikere.

For vi er vant til at Tveitt serverer sinpersonlig urnorske stil i sitt kompositoriske virke. Men på denne platen er det noe helt nytt som presenteres fra denne mannens hånd.
«Frå ei reisedagbok» er et ungdomsverk - som opprinnelig bar tittelen «Strykekvartett nr.1» op.5, men som ved urframføringen i Bergen i 1960 fikk den nye tittelen. Her møter man en Tveitt som har dukket ned i internasjonal folkemusikk og skapt et variasjonsverk for strykekvartett. Eksotisk og spennende som viser en helt annen side av den ruvende komponisten. Med andre ord kan man trygt si at Geirr Tveitt fortsetter å overraske 30 år etter sin død.
Platas tre andre verk er mer i den musikktradisjon vi er vant til og spesielt «Husguden» op.184 er spennende.
Ensemblet Fragia Vesca (latinsk for Markjordbær) ble dannet i 2006 og er etter eget utsagn knyttet til musikalsk forskningsarbeid. At de også finner veien til cd-spilleren er definitivt av det positive slaget.
Musikken er godt framført og det er bare å takke å bukke til initiativtager Tor Johan Bøen, som har gjotr tilgengelig nye musikalske opplevelser til folket.
Ikke noe i Norsk musikkhistorie er innhyllet i så mye mystikk og forvirring som Geirr Tveitt (1908-1981) og hans verkliste – katalogen teller over 250 opus. Brannen på familiegården i 1970 skal ha fortært det meste av hans musikk. De siste årene har det dukket opp tidligere ukjente kopier av flere verk fra Tveitts hånd. Tor Johan Bøen har rekonstruert notemateriale for kammerbesetning for denne utgivelsen, musikk som lar oss møte Tveitt på sitt mest maleriske.

På plata:
Frå ei reisedagboka - strykekvartett
Husguden op.184, ballett i 12 scener
Septet
Jonsokkvelden, septett

FRAGARIA VESCA: «GEIRR TVEITT: FROM A TRAVEL DIARY»
SIMAX CLASSICS (2011) - PSC1222
Genre: Kunstmusikk

Spilletid: 48:58

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar