fredag 30. september 2011

En ren fest

Noe kjent - noe ukjent. Denne plata til Forsvarets Stabsmusikkorps innbyr til fest - og den innfrir.
For er det noe «staben» kan, så er det å formidle - denne gangen gjør de det på eminent vis under sprudlende ledelse av Ole Kristian Ruud.
Og det hele åpner med ett av de fineste standardverkene for blåsere; Egil Hovlands «Fanfare og Koral». Og det er imponerende å legge merke til treblåsernes utrolige klang - en klang som de på enda imponerende vis spisser i Olav Anton Thommesens «Stabsarabesque» som avslutter plata. Det er også en fryd å høre messingens totale fravær av «sid-rompahet» For en treblåser må det være en drøm å ha en så god instrumentseksjon i ryggen. Og Thommesens verk har jeg ærlig talt ikke hørt fremført på en bedre måte enn det som presenteres her.
Mellom disse to verkene finner vi svensk, norsk, dansk og finsk musikk av ypperlig merke. Spesielt gøyalt er det å lytte til Ole Schmidts frenetiske presentasjon av sitater i alle musikalske retninger i verket «Hommage a Stravinsky». Her er det dog ikke bare den store russer som blir behandlet, men man drar kjensel på blant andre Mendelssohn og Gershwin oppi det hele.
Jukka Linkolas andre trompetkonsert er en fin trompetkonsert, og med en så sublim og varmtspillende utøver som Tine Thing Helseth blir denne konserten en stor opplevelse.
Det hyggeligste gjenhøret på dene plata er likevel Egil Hovlands «Festival ouverture» op.39, som undertegnede selv var med å spille inn på plate på slutten av 80-tallet. Morsomt å høre at det fortsatt gnistrer av denne musikken.
Hugo Alfven («Festival ouverture») og Aulis Sallinen (The Palace rhapsody») er også representert på denne plata - en plate som bør finnes i en hver musikkelskers hjem.
---
Forsvarets Stabsmusikkorps er blant de fremste militærorkestre, og høster stor internasjonal anerkjennelse for sitt musikalske nivå.
Ole Kristian Ruud er orkesterets sjefsdirigent siden 2007.

Forsvarets Stabsmusikkorps: «A TRIBUTE TO THE NORTHERN WINDS»
SIMAX CLASSICS (2011) - PSC1308
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 1:16:19

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar