fredag 9. september 2011

Musikalsk høytid

Dette er supersaftig fransk barokk av uimotståelig merke! Det hele anrettet av en glitrende norsk musiker; Ketil Haugsand. Og det er far og sønns fem suiter som her serveres. Suitene er opprinnelig skrevet for gambe av pappa Antoine, og senere arrangert av hans sønn Jean-Baptiste-Antoine.

Haugsand viser seg fram fra sin mest strålende side. Hans spill er tidsriktig, florlett, og ørene registrer fornøyd de klingende resultater. Det er nesten så man kan mane fram bildene av adelens fargerike og storslåtte klær, mens Haugsands spillerier risles ut av høytalerne.
At Haugsand selv har bygget instrumentet han spiller på hører også med til denne smakelige historien.
Ketil Haugsand en usedvanlig spilleglad ekspert innenfor tidligmusikk. Han er professor i cembalo ved Hochschule für Musik Köln og det er enkelt å skjønne hans entusiasme for musikken gjennom denne plata.
---
På slutten av 1600-tallet stod musikerfamilien Forqueray sterkt ved Solkongens hoff. Da far Antoine gikk bort, tok det ikke mer enn to år før sønnen publiserte farens fabelaktige gambe-musikk originalt og i sin egen transkriberte (og bearbeidede) versjon for cembalo samtidig. Dette var en virkelig en god satsning; gamben var på vei ut og cembaloet det nye og hotte!

Far og sønn Forqueray

  • Antoine Forqueray (født september 1672 i Paris, død 28. juni 1745 i Mantes-la-Jolie) var en fransk komponist og kongelig kammermusiker, og ved siden av Marin Marais den mest betydelige gambist ved Ludvig den 14.'s hoff.
  • Jean-Baptiste-Antoine Forqueray (født 3. april 1699 i Paris, død 15. august 1782 i Paris) var en fransk gambist og komponist.

KETIL HAUGSAND: «FORQUERAY: "PIECES DE VIOLE MISES EN PIECES DE CLAVECIN" – COMPLETE WORKS FOR HARPSICHORD»
SIMAX CLASSICS (2011) - PSC1317
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 2:08:34 (2CD)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar