torsdag 29. september 2011

Skapende genialitet

Jehan Alains (1911-1940) liv stanset brått etter 29 år, men du verden hvor mye god og fasinerende musikk for orgel han skapte.
Det er med andre ord bare å takke og bukke for at Lars Notto Birkeland har spilt inn en cd med litt "annerledes" orgelmusikk.
 For selv om Alain bare ble 29 år gammel rakk han å bevise et stort mangfold innen kunsten det er å skrive for orgel.
Det hevdes at Alains musikk er spektakulær, sky, utadvent, humoristisk og seriøs - og det stemmer. For hvert verk som strømmer ut av høytalerne settes lytteren inn i stadig skiftende og fargerike scenarier.
Derfor er det utrolig fint å høre Birkelands tolkninger av musikken - spesielt i de små og vare stykkene som presenteres. Så denne cd-debuten av en av landets fine organister faller så absolutt inn under betegnelsen meget god.
Platen er spilt inn på det nye orgelet i Fagerborg kirke, og allerede før orgelbyggeren var helt ferdig med det nye Goll-orgelet i november 2009, begynte Lars Notto Birkeland å «prøvekjøre» orgelet med Alains musikk.
Og resultatet for denne jordiske, og samtidig himmelskuende musikken er særdeles godt.
---
Jehan Alain var en kontinuerlig skapende sjel hele livet, igjennom en mengde tekster og tegninger, og en liste med musikkverk som teller over 140. Hans far var orgelbygger, og bygde et stort orgel hjemme i familiens stue. Komponistens notatbøker er overstrødd av detaljerte tegninger og kommentarer til musikkverkene – og det er hans skisser som preger cd-omslaget på denne utgivelsen.
Alain studerte komposisjon hos Paul Dukas og Marcel Dupré ved konservatoriet i Paris, men ble innkalt til militærtjeneste og mistet livet i kamp bare 29 år gammel.

LARS NOTTO BIRKELAND: «JEHAN ALAIN, COMPLETE WORKS FOR ORGAN»
SIMAX CLASSICS (2011) PSC1314
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 1:18:05 (2cd)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar