tirsdag 4. oktober 2011

En av de viktigste

Igjen er det bare å bøye seg i støvet!
Einar Steen-Nøkleberg, her spillende på Steinway grand og et Érard grand piano, gjør det interessant, vakkert, viktig og ikke minst glitrende godt med denne kjempeinnspillingen av Thomas D.A. Tellefsens (1823-1874) klavermusikk.

Vi har noen klaverkomponister i dette landet. Suverent tronende på toppen er selvsagt Grieg, men komponister som Kjerulf, Tveitt og Sæverud, gir norsk klavermusikk spenn. Og nå altså Tellefsen - en godt oppbevart komponist alle andre steder enn i de tusen hjem og i konsertsaler. Inntil man så smått begynte å børste støvet av denne mannenes skriverier for rundt ti år siden.
Og med denne samlingen er jeg fristet til å utrope Tellefsen til en internasjonal klaverkomponist. Så bra er det meste av denne musikken.
Så var det utøveren da; Einar Steen-Nøkleberg - dette er suverent spilt! Og det er bare å takke så mye for at klavervirtuosen har gjort dette viktige arbeidet med å formidle Tellefsens musikk på en måte alle involverte kan være stolte av.
Tellefsens produksjon for solo klaver markerer på mange måter starten på den norske klavermusikkæraen. Tellefsen virket tidligere og annerledes enn både Kjerulf og Grieg. Han skriver i en kontinental tradisjon, men likevel bærer de fleste masurkaene et norsk preg og springaren ligger på lur i annenhver vending. Nydelig servert for våre ører av Steen-Nøkleberg.
Selv sier pianisten: «Tellefsen er en viktig del av vår musikalske kulturarv, og jeg har gitt av min sjel for å bringe den på banen igjen i 2011. Nå håper jeg verkene vil bli spilt av mange unge musikere.»
Han har så til de grader lykkes med den første oppgaven i alle fall. Så får vi se om denne musikken blir så anerkjent som den fortjener!

THOMAS D. A. TELLEFSEN: THE COMPLETE WORKS FOR PIANO SOLO
SIMAX CLASSICS (2011) - PSC1239
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 4:45:18 (4cd)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar