søndag 24. oktober 2004

Lekent for stort instrument


Bjørn Ianke var en av landets ledende kontrabassister innen sjangeren «klassisk musikk». Dan Styffe er definitivt oppgaven verdig til å overta hegemoniet. For denne platen med musikk av fremtredende samtidskomponister er mildt sagt strålende. Oslo-filharmoniens alterende solo-bassist er nå ute med sin andre plate og både framførelse og programvalg står til 20 i stil.
Samtidsmusikk for kontrabass er vel egnet til å «skremme vannet» av de fleste lyttere, men med «Revisited» har Dan Styffe vist å kombinere det vakre melodiske innen denne musikktypen, med tekniske og utfordende verk. Hans medmusikere er også i storslag. Fløytisten Anne Hveding, cellisten Øystein Birkeland og pianist Gonzalo Moreno er brilljante medmusikere.
At Styffe er en musikant av det helt sjeldne slaget er det ingen tvil om, og han har da også inspirert flere komponister til å skrive musikk spesielt for seg. Både Gisle Kverndokk og John Persen har samarbeidet med Styffe omkring verkene på denne platen, og resultatet har blitt det utøveren selv betegner som «sangbar samtidsmusikk». I disse to stykkene, «Du0» og «...wither wander you...», finner vi dessuten spesiell sammenstilling av instrumenter som ikke akkurat er hverdagskost; kontrabass og fløyte! Og det oppstår virkelig søt og sfærisk musikk mellom orkesterets dypeste og høyeste instrumenter.
Også tangoens mester Piazzolla er representert med en mediterende tango-etyde for solisten på denne platen, lekkert arrangert for kontrabass av Styffe selv. Scelsis «Maknongan» og Hauta-ahos «Pieni Bassofantasia» viser at instrumentet har et enormt utrykksregister og musikalsk potensiale i hendene på den rette utøver. Amerikaneren Paul Ramsier er tiltalt av kontrabassens melankolske og litt neddempede sider, og hans verk «Eusebius Revisited» er en form for parafrase over Robert Schumanns velkjente poetiske figur.
Ellers har Styffe tatt med seg «Roscobeck» for cello og kontrabass av Iannis Xenakis.

DAN STYFFE: «Revisited»
Simax Classics PSC 1252 (2003)
Spilletid: 61:52

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar