fredag 21. oktober 2011

Nordheims rike univers

Arne Nordheims (1931-2010) musikalske landskap ble i en lang periode forbundet med «pling plong». I dag må det erkjennes at Nordheim var en av vår tids store internasjonale komponister.
Man blir ikke profet i eget land, ikke en gang om du setter deg i Guds sted, sies det i bibelen. Om dette kan overføres til musikken, så slet Arne Nordheim en periode med å få den anerkjennelse han fortjente her på steinrøysa.
Og fortsatt vil undertegnede påstå at Nordheims musikk ikke har den plassen den fortjener når det gjelder konsertsalen. Nordheims musikk fortjener en enda større plass blant norske orkestere. Denne platen er en god start i så måte.
For her blir vi tatt med inn i den geniale komponistens fantastiske univers. Et univers som er lyttervennlig, fasinerende og rikt.
At Nordheim fikk en tilnærmet nyromantisk klang i sine senere verker er åpningsverket «Monolith» fra 1990 et godt eksempel på. Og dette verket er et stykke musikk som står som en - monolitt - i norsk orkesterlitteratur.
Selv om Norheims musikk var «fryktet» for sarte klassiske ører på 60-tallet, beviser denne innspillingen at Norheim lå et osean foran sin samtid med verkene «Epitaffio» (1963) og «Canzona» (1960). Dette er enkelt sagt vakkert.
Men lytteren får ikke hvile i fred lenge på denne plata. «Fonos» (2003) for trombone og orkester åpner med et smell, og det er en fryd å høre hvordan Marius Hesby trakterer det kraftfulle instrumentet.
Platen avsluttes, symbolsk nok, med «Adieu» (1994) for strykeorkester.
Denne platen er en stor og raus hyllest til nasjonens kanskje største komponist gjennom tidene - Grieg for ha meg unnskyldt!
Oslo-filharmonien spiller Nordheim med utsøkt klangbehandling og våkent øye for arkitekturen i partiturene – han spilles rett og slett som den klassikeren han er! «Canzona» og «Epitaffio» var gjennombruddsverkene til Nordheim innen orkesterlitteraturen, og førte til nye bestillinger fra navn som Los Angeles Philharmonics, Zubin Mehta, Concertgebouw orkeest og Mstislav Rostropovitsj.

Arne Nordheim (1931-2010)

  • Født i Larvik
  • Komponist og musikkritiker
  • Studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo
  • Bodde i æresboligen «Grotten» i Oslo fra 1981
  • Norsk Kulturråds ærespris i 1990
  • Ble i 2004 utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden
OSLO PHILHARMONIC ORCHESTRA: «EPITAFFIO»
SIMAX CLASSICS (2011) - PSC1318
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 64:02

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar