søndag 12. oktober 2003

Opera! Opera?

Dette er ikke opera i vanlig forstand. Cecilie Ores «A. - ein skuggeopera», med tekst av Paal-Helge Haugen er mer en collage av tekster og lydbilder.
Resultatet er et vakkert og fasinerende bekjentskap.
Haugens tekster må nok betegnes som verkets sentrale element, men Cecilie Ore har definitivt klart å klanglegge de diffuse litterære nedtegninger på en fortreffelig måte. Og overføringen av dette verket fra scene til plate har man lykkes 100 prosent med, selv om man aner at det visuelle på flere måter er meget sentralt i denne operaen.
«A.- ein skuggeopera» hadde urpremiere under Ultima-festivalen i 2001. Forestillingen skapte både begeistring og debatt omkring hvordan opera som kunstform vil utvikle seg i vår tid.
Operaen åpner med etableringen av et uhåndgripelig og difust lydrom. Etter en tid begynner uidentifiserte stemmer å hviske utydelig på hvert sitt språk. Og etterhvert som Paal-Helge Haugens tekst stiger opp og ut av denne babelske tåke, forstår man at personen A. - det talende jeg - selv er en skygge, en tvetydig skikkelse uten klare konturer. Han er Agamemnon i Aulis, han er Eichmann i Auschwitz, han er oberst Tibbets i Enola Gay på vei mot Hiroshima... Han er én; han er mange. Og hele tiden tales det om historiens skyggesider - grusomme beretninger om krig, blod, henrettelser, massemyrderier, plyndringer, lemlestelser.
Dette er et verk som utspiller seg blant skygger og som handler om skygger, om det mørke, det ubestemte, om alt det den dagklare tanken forsøker å fortrenge og som de offisielle kronikørene helst skriver seg raskt over eller utenom.
Nå foreligger verket innspilt på CD i en praktutgivelse med 'hardback' omslag rundt plate og libretto på norsk og engelsk. Og nettopp dette gjør lytter-opplevelsen enda større. Medvirkende er; Joachim Calmeyer, Anneke von der Lippe, Tilman Hartenstein, Henrik Inadomi, Lakis Kanzakis og Rob Waring.

CECILIE ORE/PAAL-HELGE HAUGEN: «A. - ein skuggeopera»
Aurora ACD 5034 (2003)
Spilletid: 49:34

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar