fredag 17. oktober 2003

Programmatisk

Det er spennende musikk samtidskomponisten Ståle Kleiberg (1958) presenterer for oss på denne plata. Hans to første symfonier, samt det såre «Lamento» er meget lyttervennlige opplevelser.
Det er «Lamento: Cissi Klein in Memoriam» (2001) som innleder plata. Et sårt, men samtidig vakkert verk Kleiberg har skrevet som reaksjon på nazistiske og rasistiske grusomheter i Trondheim under andre verdenskrig. Her viser også Trondheim Symfoniorkester, under ledelse av Eivind Aadland, seg fra en særs sterk side.
Kleibergs to symfonier er formmessig to forskjellige verdner. Symfoni nr.2 (1997) er fragmentert og gir en rekke kammermusikalske assosiasjoner. Besetningen er «Weinerklassisk» og verkets lengde bekrefter formatet. Men verket har drama og skjønnhet i seg som er fasinerende og Rolf Gupta loser orkesteret fint gjennom verket.
Symfoni nr.1 (1991) bærer tittelen «Klokkeskjæret» og er basert på historien om Klokkeskjæret på Nord-Jæren, der dramaet rundt forliset av et dansk skip i 1537, som skulle hente domkirkens fem klokker - på en fasinerende måte blir billedgjort med Kleibergs musikk. Det er distinkt og «vennlig» samtidsmusikk som framføres, her under ledelse av Christian Eggen.
Symfoniene er konsert-innspillinger, noe man tidvis blir minnet på, med noe haltende presisjon, speielt i den første symfonien.
Ståle Kleiberg (1958) har vært engasjert som festivalkomponist for Valendagene i 2000 og som sesongkomponist for Trondheim Symfoniorkester i 2000/2001. Han er utdannet ved Norges musikkhøgskole og Universitetet i Oslo, og er nå førsteamanuensis i musikk ved NTNU i Trondheim. Musikken hans er inspirert av ulike stilretninger fra det tidlige 20. århundre. Man vil høre klanglige nyanser som peker i retnig av Debussy, men samtidig en ekspresjonistisk intensitet som leder tankene hen mot tidlig Schönberg.
Om musikken:
«Lamento: Cissi Klein in Memoriam»; Stykket tar utgangspunkt i historien om tretten år gamle Cissi Klein som høsten 1942 ble hentet ut av klasserommet sitt på Kalveskinnet skole, internert sammen med andre jødiske kvinner og barn og sendt til Auschwitz. Kleiberg framstiller denne tragedien i en dramatisk ensatsig form, basert på Mordecai Gebirtigs velkjente jiddische sang S´Brent. Stykket inneholder svært forskjellige musikalske elementer: Brutale Penderecki-inspirerte strykeklanger blir kontrastert med 'klokkeklangmusikk' frambrakt av seks spilledåser.
Videre følger «Kammersymfoni», symfoni nr.2, bestilt av Trondheim Symfoniorkester i forbindelse med byens tusenårsjubileum i 1997. Betegnelsen kammer henspeiler på symfoniens begrensede lengde og besetning. Platens tittelspor, «Klokkeskjæret», symfoni nr.1, er skrevet til Stavanger Symfoniorkester i 1991. Dette tresatsige verket er inspirert av historien om et dansk skip som gikk ned utenfor Stavanger i 1537. Skipet var blant annet lastet med kirkeklokker, og skjæret det gikk på fikk derfor navnet Klokkeskjæret. Det Debussy-aktige bildet av klokker som klinger gjennom vannmasser vekket musikalske idéer hos Kleiberg. Disse blir i første rekke realisert i tredjesatsen, men er også tilstede i de to øvrige satsene.

STÅLE KLEIBERG: «The Bell Reef»
Aurora ACD 5032 (2003)
Spilletid: 56:29

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar