fredag 3. oktober 2003

Samtidsmusikk med spenn


Dette er både spennende og viktig. Flere av Zimmermanns verk spiller mye på studier av instrumenter og dets tekniske muligheter, samt hans store innsikt i billedkunsten - noe han i stor grad overfører til sin musikk i de mer collage-oppbygde verk.
Spesielt iørefallende på denne plata er er «Capriccio» (1946) for piano og sonaten for fiolin solo (1951). To verk som virkelig fasinerer i sin melodiske detaljrikdom. Platas andre verk, «Intercomunicazione» for cello og klaver (1967), «4 små studier» for solo cello (1970) og «Presence» (1961), er vanskeligere tilgjenlig for den allmene lytter. Men for fiolinister, cellister og pianister som er opptatt av den moderne klassiske litteratur, og ikke minst instrumentenes mulighet, kan flere av verkene sees på som god musikalsk pedagogisk virksomhet.
Det er tre musikere av internasjonalt format har laget en imponerende og viktig innspilling på det norske plateselskapet Albedo. Dette er kammermusikk av Tysklands nye klassiker, Bernd Alois Zimmermann som ville fylt 85 år 20. mars i år.
Musikerne er; Peter Sheppard Skærved -fiolin, Friedrich Gauwerky -cello og Ian Pace, klaver.

BERND ALOIS ZIMMERMANN: «Chamber Music», Albedo ALB 022 (2003). Distribusjon: Musikkoperatørene. Spilletid: 70:10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar