onsdag 26. oktober 2011

Storartet og informativt

Det er helt på sin plass at denne komponisten får litt av rampelyset på seg. For musikken han har skapt er så visst ikke av det dårlige slaget.
Her er Carl Arnolds musikk på cd for aller første gang, og det musikalske resultatet er nær sagt perfekt. Tolkningene til Torleif Torgersen er akkurat passe klassiske, men en liten smak av nasjonalromantiske uttrykk.
Og det er norske toner som innleder plata. «Rondeau für pianoforte über das norwegische Volkslied Stusle Sundagskvelden» er glitrende skrevet og flott framført på denne plata. Her får vi bud om at dette er en klavervirtuos som har ført musikken i pennen. Arnold visste helt opplagt hva som klinger for det fordums stolte instrument (hammerklaver).
Og resten av cd-reisen er en fornøyelse, og med cd-boka i hånden er man sikret en drøy times informasjon om denne dyktige komponisten og hans plass i datidens musikkliv. For Carl Arnold var ingen hvem-som-helst!
Han var en suksessfull tysk pianist og komponist som i 1848 på en av sine utallige konsertturneér kom til Christiania, byen han skulle bli i resten av sitt liv. Hans navn er uløselig knyttet til fremveksten av et profesjonelt norsk musikkliv i 1850-årene. Men hans egen musikk er totalt glemt i dag.
Carl Arnold var en idérik og pasjonert komponist, sterkt influert av Beethovens verker og ideer. Det er to store sonater på denne innspillingen, fabulerende fantasiaer og variasjonsverker med norske temaer i tillegg til mindre karakterstykker.
På plata:
«Rondeau für pianoforte über das norwegische Volkslied Stusle Sundagskvelden» i d-moll
«Klaversonate nr.3 A-dur» op.11
«Klaversonate nr.1 d-moll» op.3
«Variasjoner i en fantasiform G-dur» op.9
«Romanse Ess-dur op.14»
«Fantasi for pianoforte c-moll» op.20
«Rondoletto nr. 1 i d-moll»

TORLEIF TORGERSEN: CARL ARNOLD PIANO WORKS
SIMAX CLASSICS (2011) - PSC1305
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 61:59

Carl Arnold (1794-1873)

  • Tysk/norsk komponist
  • Flyttet til Kristiania i 1848
  • Dirigent for Det Philharmoniske Selskab i Kristiania

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar