mandag 7. oktober 2002

Tre norske og en strykekvartett

Den dyktige og erfarne «Hansakvartetten», som har hatt samme besetning siden 1989, er nå ute med sin tredje plate. Denne gangen er det nyere musikk av tre sentrale norske komponister.

Plata innledes med Ketil Hvoslefs «Klarinettkvintett» fra 1982, et verk som setter klarinettens rike omfang i flott perspektiv til strykerklangen. Lars Kristian Brynildsen viser til fulle at han er en av landets ledende klarinettister. Verket er flott bygd opp og har tekniske og lyriske innfallsvinkler som gjør Hvoslefs komponering til meget interessant lytting.
Epigrammene (1974) til Sverre Bergh viser hvor spesiell denne komponisten var i sin samtid. Hans utfordrende og personlige stil, samt hans lekende stil fremføres her med glød og intensitet.
Det avsluttende «Steingarden» (1988-1991) av Kenneth Sivertsen er spesiell. Verket kan ikke settes i bås - det er modernistisk og tidvis melodiøst, samtidig som Sivertsen presenterer en for og stil som bør appeller til en bred skare av lyttere. Med et skrått blikk på programnotene i cd-heftet, gir denne strykekvartetten et godt bilde av komponistens kvaliteter.
Hansakvartetten er en berikelse for det norske musikklivet, og med denne plata viser kvartetten seg fram som et solid og godt ensemble.
HANSA-KVARTETTEN: «Musikk av Hvoslef, Bergh og Sivertsen», Musikkoperatørene/VNP 0057 (2002).
Spilletid: 66:11

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar