søndag 7. november 2004

Den underfundige kjempen

Det er mildt sagt utrolig hva man kan få ut av en kontrabass, denne kjempen blant strykeinstrumentene.
Håkon Thelin (28) viser med denne innspillingen et talent helt utenom det vanlige. De musikalske og teknisk krevende verkene "Valentine" (1969) av Jacob Druckman og "Theraps" (1976) av Iannis Xenakis viser hvilken eminent utøver han er.

Dette er også to av klassikerene fra den moderene kontrabasslitteraturen. Musikk som for mange kanskje blir i fjerneste laget, men når man får en uttøver som til de grader vet å utnytte kontrabassens muligheter, fanges lytteren fast til dette moderne lyd-collage.
Sammen med saksofonisten Rolf-Erik Nystrøm er "Charisma" (1971) av Iannis Xenakis blitt et helt nytt og spennende verk. Stykket er opprinnelig skrevet for cello og klarinett, men presenteres i en helt ny versjon for kontrabass og saksofon.
Likevel er det Bent Sørensens litt melankolske verk "The hill of the heartless giant" som for undertegnede blir et høydepunkt. Her finner man klanger og små melodisnutter, som Thelin på en vakker måte klarer å fremheve med sin spill-teknikk.
Dette verket danner er en velkommen kontrast til de andre komposisjonene på denne innspillingen.
Plata innledes forøvrig med en liten menuett for stryketrio i C-dur, signert utøveren selv og er blendende vakker og klassisistisk i nøyaktig 10 sekunder før de eksterne uro-elementene setter inn - fiffig!
På plata medvirker; Ingar Zach på slagverk og Rolf-Erik Nystrøm på saksofon, samt en stryketrio bestående av Ida Kristine Hansen, Gunnhild Leenheer Nordahl og Karen Flesvig.

HÅKON THELIN: "A p)reference to other things", 
Albedo ALBCD023 (2004). Spilletid: 58:15
 Lytt til plata her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar