onsdag 14. desember 2005

En trønder reiste til Paris...

Bare 19 år gammel, rett etter debuten som konsertpianist hjemme i Trondheim, reiste Thomas D. A. Tellefsen (1823-1874) til Paris for å studere musikk. Hans store talent brakte ham raskt til de innerste kretser i musikkmetropolen, og i 1844 ble han introdusert for Fréderic Chopin. Som mesterens elev utviklet den unge komponisten seg voldsomt, også som pianist.

På denne platen tar pianisten Einar Steen-Nøkleberg, fiolinisten Atle Sponberg og cellisten Øystein Birkeland oss med til denne lite spilte komponistens spennende kammermusikalske verden. En komponist som er sterkt influert av romantikkens Europa, men som i sin musikk, med klare penselstrøk, ogsåp viser sitt norske grunnlag.

Og de tre musikerne imponerer med sitt spill. Det er trygt og virtuost, og med den formidlingsevnen disse utøverne legger for dagen, blir lytteropplevelsen både interessant og spennende. Spesielt i «Trio» for klaver, fiolin og cello op.31 (1861) møter vi en blomstrende komponist med stor sans for rytmikk - blendende framført av en samspilt trio. De tre musikerne har med dette spilt inn norske kulturskatter av det sjeldne slaget.
Thomas Tellefsen etterlot seg 44 opus og på denne platen finner vi foruten trioen op.31; «Fiolinsonate» op.19 og «Cellosonate» op.21, begge skrevet i 1855.
THOMAS D.A. TELLEFSEN: «Kammermusikk», Simax Classics PSC 1226 (2004). Spilletid: 81.02

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar