fredag 16. desember 2011

Nydelig Petrushka, og et ryddig Våroffer

Bergen-filharmonien har spilt inn to verk som virkelig krever sitt orkester - og ikke minst god lyd. Og alt i alt er dette en solid dokumentasjon på et orkester i fremgang, selv om «Vårofferet» blir litt tamt i all sin ryddighet.Det er to usedvanlig godt kjente verk av Igor Stravinsky (1882-1971) som her er spilt inn. Plata innledes med en særdeles god versjon av «Petrushka». Her har Litton valgt seg 1911-versjonen. Forskjellen mellom denne versjonen og 1947-versjonen er minimal, men det er litt rikere instrumentering i den versjonen Bergen-filharmonien har gitt seg i kast med.
Orkester og dirigent lever til fulle opp til partiturets intensjoner. Her spilles det med malerisk storhet og individuelle ferdigheter som går de fleste innspillinger en høy gang. Dette er en tolkning og fremførelse av virkelig format.
«Vårofferet» lagde et visst oppstyr under premieren i 1913, og har siden gått sin seiersgang gjennom de fleste konsertsaler på kloden.
I denne utgaven med Bergen-filharmonien er alt på plass. De intrikate rytmer, de herlige dissonanser og de maleriske melodiene. Og her er det lille jeg har å utsette på den vestlandske innspillingen. Det blir for perfekt rett og slett. Jeg savner litt av villskapen i musikken, spesielt i den andre delen.
Men når det er sagt, er det en fornøyelse å lytte til et klanglig flott orkester som formidler musikk av høy klasse på en meget god måte.
Også lyden må få litt skryt her. Både en flott romklang og detaljrikdommen er vel tatt vare på av teknikere på denne SACD-platen.

IGOR STRAVINSKY: «Petrushka» og «Vårofferet»
Bergen filharmoniske orkester - Andrew Litton
BIS SACD1474 (2011)
Spilletid: 69.00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar