onsdag 7. desember 2005

Sublim bratsj-cd

Shostakovich' aller siste mesterstykke «Bratsj-sonaten» fra 1975 gis her en stor tolkning av Norges internasjonale stjernebratsjist Lars Anders Tomter.
Bratsjsonaten er sår og vakker, men samtidig er den full av nerve. Ved å lytte skjønner man også hvor nær dødsøyeblikket Shostakovich var da han skrev denne.

Bare fire dager etter at han satte punktum i partituret, pustet en av forrige århundrets store komponister ut for siste gang.
Og det er en fantastisk tolkning av denne musikken og stemningen som Tomter og Gimse klarer å formidle.
I tillegg finner vi musikk fra filmen «The Gadfly». Her har Vadim Borisovsky skrevet et flott arrangement, som blir riktig så spenstig tolket av de to norske kammermusikerne. Inkludert i den fire satser store suiten er også den mest berømte melodien inkludert, «Romanse».
Plata åpner med «Sonate» op.40. Opprinnelig er denne sonaten for cello og klaver, men her har Viktor Kubatsky, som sonaten er tilegnet, selv skrevet om cellostemmen til bratsj.
Dette er tre flotte verk som presenteres på denne platen - alle sentrale i Shostakovich skaperverk og fremragende framført av Lars Anders Tomter og Håvard Gimse.

LARS ANDERS TOMTER / HÅVARD GIMSE: «Musikk av Shostakovich»
SOMMCD030 (2004)
Spilletid: 70.58

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar