tirsdag 13. desember 2005

Temperatur

Heitor Villa-Lobos' klavermusikk er for mange ukjent. Men her finnes lidenskap, smektende melodier og ekte sør-amerikansk livsglede.
Pianisten Gisela Herb har spesialisert seg på latin-amerikansk klassisk musikk og det høres. For Herbs spill er av det tempertamentfulle slaget.

Hun kom med sin første plate i 1996, da med klavermusikk av den argentinske komponisten Alberto Ginastera.
Hun utviser en imponerende teknikk og har helt klart stor kunnskap om denne komponisten og hans musikalske intensjoner. Det er større eller mindre klaversuiter som er presentert på denne platen - alle like lyttervennlige og spennende. Likevel er «A Prole do Bebé», en suite spunnet rundt et barns samling av dukker, betagende.
Heitor Villa-Lobos er mest kjent for sin Bacchiana Brasileira nr. 5 for sopran og 8 celli, mens klavermusikken hans blir (ufortjent) lite spilt i Skandinavia og Europa forøvrig. På denne platen presenteres «Ciclo Brasileiro», «Alma brasileira», «As Três Marias» og «Prôle do Bebé». Musikken bærer preg av Brasils flerkulturelle tradisjoner med fengende latin-amerikanske danserytmer og elegiske kantilener.
Gisela Herb er født og oppvokst i München, Tyskland, men underviser for tiden ved Høgskolen i Stavanger,ved Institutt for Musikk og Dans. Hun har en aktiv nasjonal og internasjonal konsertvirksomhet.

GISELA HERB: «Alma Brasileira», Klavermusikk av Heitor Villa-Lobos
Bergen Digital BD 7044 (2004)
Spilletid: 44.13

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar