torsdag 15. desember 2005

Uimotståelig

Håkon Austbø har gjort det igjen. Og igjen tar man seg i å si at «dette kan ikke gjøres bedre». Men det er akkurat det denne fantastiske pianisten gjør - legger nye gnistrende innspillinger i cd-spilleren.
Denne gangen er det «Images», «Estampes», «3 klaverstykker» og «Images» som utgjør den første av i alt fem cd-plater med de komplette verk for piano av Claude Debussy.
Framføringene er utsøkte - med livskraft, skjønnhet og klokkeklare anslag i de teknisk vriene partiene. Joda, Håkon Austbøs tolkninger fortjener en nesegrus beundring og en uforbeholden takk for en stor lytteropplevelse.
Noen ganger oppstår det noe helt spesielt i møtet mellom pilegrimen og hans mål. Musiker og musikk går til sammen opp i en høyere enhet. Man kan ikke lenger snakke om at utøveren realiserer komponistens intensjoner med større eller mindre grad av hell - det blir uvesentlig å skulle skille mellom hva som er musikerens tolkning og hva som er materialets føringer. De to farger hverandre i den grad at de blir uatskillelige.

Håkon Austbø har hatt stor suksess nasjonalt og ikke minst internasjonalt gjennom flere tiår. Hans innspillinger av verkene til Skryabin og Messiaen har blitt referanser i engelsk- så vel som tysk- og franskspråklige fagtidsskrifter. I flere år har han på sin side tenkt på å gjøre en komplett innspilling av Claude Debussys klaververker, noe vi når har opplevd starten på.

CLAUDE DEBUSSY: «Complete works for piano solo vol.1»
Simax Classics PSC 1250 (2004)
Spilletid: 70.00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar