fredag 30. januar 2004

En stor plate

En av USA´s største komponister har rundet 100 år, men det er ingenting som tyder på at disse to verkene er fra en gammel mann! Tvert imot, denne musikken er livlig, energisk og full av kraft og åndelighet. Altså ingen svanesang, men en eksplosjon av kreativitet.

Når også Nederlandsk radios kammerorkester under ledelse av Peter Eötvös markerer seg med glitrende og lydhørt spill - blir dette mer enn interessant lytting. Og det er den spesielle klangen og Carters bruk av de små og spennende virkemidler som gjør at man får lyst til å høre disse to verkene flere ganger.
What Next er Carter´s første opera, skrevet i 1998 og oppført til strålende kritikker på begge sider av Atlanteren. Dette er den første utgivelsen med solistene; Valdine Anderson, Sarah Leonard, Hilary Summers, William Joyner, Dean Elzinga og Emanuel Hoogeveen. Det er Paul Griffiths som har skrevet librettoen.
Asko Concerto er skrevet i 2000, et flott stykke som har fantastiske kammermusikalske innslag og som veves sammen til et utrolig spennende samspill for 16 musikere.
Det medfølger et meget informativt cd-hefte, med blant annet operaens tekst gjengitt.

ELLIOT CARTER: «What Next? / Asko Concerto»
ECM New Series ECM 1817 (2003)
Spilletid: 52:08

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar