tirsdag 6. januar 2004

Etterlengtet drama

At landets fremste orkester kan mer enn sin Mahler, Brahms, Shostakovich eller Respighi er denne platen et tydelig bevis på.
1. oktober 1999 urfremførte Oslo Filharmoniske Orkester under ledelse av Christian Eggen «Over Kors og Krone», et norsk helaftens orkesterverk som Ultima-festivalens åpningskonsert. Publikum mottok verket med stående ovasjoner, og en 25 år lang prosess fikk endelig en verdig avslutning.

Dette utrolige verket skrev John Persen med bakgrunnen i sin egen opera fra 1985 med (nesten) samme navn. Et musikkdramatisk verk som Den norske opera dessverre har latt ligge i skuffen. For Persens drama er ikke fullført før denne operaen er klar for scenen.
Dirigent og orkester fargelegger et gigantisk orkesterdrama, der lytteren ristes og slites gjennom voldsomme kaskader av klanger for så å bli sendt inn i en verden av vakre melodiske linjer som brutalt blir revet i stykker. «Over Kors og Krone» er full av kontraster og Persen befester også sin posisjon som en instrumenteringens mester, noe orkesteret vet å følge opp i den beste samtidsmusikk-platen som er lansert her hjemme til nå. En stor blomsterbukett går også til Christian Eggen. Hans hånd med Oslo-filharmonien på denne platen er imponerende.
Operaen «Under Kors og Krone», som dette store verket er basert på, henter sin handling fra Kautokeino-opprøret i 1852. Statsmakten - kirke og lensmann i hensynsløs samhandling - hadde i århundrer holdt den samiske befolkning kuet, blant annet ved å betale for handelsvarer med saltet brennevin som tørstedrikk. Økonomisk, sosialt og religiøst ble samene trengt opp i et hjørne utover på 1800-tallet. For mange ble redningen Læstadianervekkelsen, som fortalte at samene måtte si nei til brennevinet for igjen å få et verdig menneskeliv. Blant Læstadianerne oppstod det en hard kjerne av samiske fanatikere som ville frelse ikke bare sine egne, men også andre som levde i synd. Frelse, om så med sverd i hånd.
Slikt blir det god musikk-dramatikk av!
Les mer om komponisten og verkets bakgrunn på Musikktidsskriftet Ballades nettside ved å klikke her!

JOHN PERSEN: «Over Cross and Crown», Aurora ACD 5029 (2003). Spilletid: 72:50

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar