lørdag 14. januar 2006

Kontraster

Det er tre markante Bartok-verk fiolinisten Annar Follesø har gitt seg i kast med. Tre verk som på mange måter fremhever kontrastene i Bela Bartoks (1881-1945) skapende.
Innledningsvis tolker Follesø den Bach-inspirerte "Sonata for solo-fiolin" (1945). Og med et kraftfullt musikalsk uttrykk levendegjør han denne musikk på en ytters fin måte.
I den 2. fiolinsonaten (1922) har med seg pianisten Christian Ihle Hadland. Og de to presenterer en meget spennende tolkning av Bartoks modernistiske verk, der begge musikerne får vist fram sine kvaliteter både innen klangbehandling og teknikk.
Platas siste verk er den spøkefulle og elegante "Kontraster" (1938) for fiolin, klarinett og klaver. Her har de to musikerne fått med seg Björn Nyman. Og Nymans bidrag er strålende der han fargelegger sin del av musikken på en nær sagt perfekt måte. At det var Benny Goodman som i 1939 var med på urframføringen påvirket selvsagt Bartok. Og at han med " Kontraster" viste at han løste problematikken i å skrive for en jazzmusiker, bekrefter denne komponisten mangfoldige talent.
-----
Annar Follesø studerte ved Barrat-Due og Indiana University. Han var den første norske fiolinsiten som spilte ved festspillene i Salzburg og er mye brukt både som solist go som kammermusiker.
Christian Ihle Hadland er betegnet som det største norske klavertalentet siden Leif Ove Andsnes, og har blant annet vært solist med Oslo Filharmoniske Orkester.
Björn Nyman er et produkt av Norges musikkhøgskole. Han er soloklarinettist i Kringkastingsorkesteret og har blant annet vært solist sammen med Bayersk Radio Symfoniorkester og deltatt ved en rekke festspill og festivaler.

FOLLESØ / NYMAN / HADLAND:
"Bartok" 2L 28SACD (2005) 
 Spilletid: 65:49

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar